Osmanlı Karikatürleri

ilteriş Çevrimdışı

ilteriş

Kağan
Yönetici
Ynt: Osmanlı Karikatürleri

topmukalemicv5.jpg

S Çevrimdışı

SELİMÎ

New member

Saygısızlık olarak algılanmasın ama,sizce bunlar komik mi?Yada onca emek,inanç bu tür karikatürlerle gülünç hale getirilmeyi hak ediyor mu?Sakın yanlış anlaşılmasın, tepkim sadece karikatürlere...Ne zamandır görüyorum..Elimde değil ben sevmiyorum.Yavuz Sultan Selim Han Divanında diyor ki:
"Yaptığımız bu seferler,çektiğimiz bu mahrumiyetler,bu perişanlığımız; gönüller huzur ve rahat içinde olsun diyedir."
Şimdi ecdâdımızın bunca emeğine,perişanlığına,zaferlerine bunlar yakışıyor mu?Yani bu değerler karikatür haline getirilip gülünmeyi hak ediyor mu acaba?Lütfen biraz düşünelim. Mehmet Akif ERSOY'un tanımıyla bunca "payansız mefâhiri" bir karikatürle harcamayalım.
Diyebilirsiniz ki sadece komik olsun diye bunlar.Bu benim görüşüm,anlayışla karşılayacağınızı umuyorum,teşekkürler...

T Çevrimdışı

tarih.20

New member

Sayın Selimi,tarihle ilgili karikatürlerin bu sitede ya da başka sitelerde yayınlanış amacı o dönemleri aşağılamak,yapılan işleri küçümsemek değil...Sadece aslında çok keyifli olan Tarih ilmini biraz daha sevilebilir,anlaşılır kılmak,ilgi çekici hale getirmek...Tarihle ilgilenenlerin,uğraşanların sayısı o kadar az ki...Özellikle tarih öğretiminde bir türlü ortak yol tutturulamadığından,bakanlık tarih öğretimiyle yeterince ilgilenmediğinden bu konu tamamen tarih öğretmenlerinin becerisine bırakılmıştır....
Şahsen ben tarih panosu hazırladığımda ,birbirinden faydalı ,eğitici yazılar astığımda okuyan bir kaç kişi oluyor.Ama karikatürler dikkat çekiyor.Çizgili ve renkli resimlere çocukluğumuzdan beri ilgi duyarız bilirsiniz...
Ayrıca sadece Osmanlı Tarihi değil,tarihin her döneminden karikatürler var.Amacım görüşünüze karşı çıkmak değil...Osmanlı Tarihi'ne özellikle de Yavuz Sultan Selim'e olan merakınızı biliyorum ve saygı duyuyorum...Ama iş eleştiriyse,eleştirmek istersek bu dünyada eleştirilmeyecek uygarlık ve devlet adamı yoktur...

S Çevrimdışı

SELİMÎ

New member

Zaten o dönemleri aşağılamak,küçümsemek gibi bir amacı var demiyorum.Amaç ne olursa olsun hak etmediğini ve uygun bulmadığımı söylüyorum.Tabii bunlar benim görüşüm.Ve tarih dersine gereken önemin verilmemesi ve ilgisizlik,bir öğrenci olarak bile, beni son derece üzüyor.Ama bu şekilde olanların ilgi çekici olduğu tartışılmaz ama "tarihe" olan ilginin ve tarihin anlaşılırlığını artıracağını düşünmüyorum.
Ayrıca eleştirilmeyecek devlet adamı ve uygarlık yoktur demişsiniz,karikatür ile devlet adamının bağlantısını kuramadım.Onları eleştirmek çok başka birşey bence.

T Çevrimdışı

tarih.20

New member

Aslında karikatürler bir olayı basitçe anlatmak,çoğu zaman da eleştirmek için çizilirler.Osmanlı Tarihi ile karikatürlere bakacak olursak çoğunda eleştiri vardır...

S Çevrimdışı

SELİMÎ

New member

Bu paylaşılan karikatürler eleştiriyor mu yani?Umarım eleştiri değildir.Eleştirilecek şeyler eleştirilir.Ayrıca komediye çevirerek kağıda aktarmak basitleştirilerek anlatmak değildir.Çanakkale Savaşı'nı basit anlatmak için bunlara çevirir miydiniz yani?Yapmayın,zaten en ufak bir örneğe bakarsak; Fatih Sultan Mehmed'in projesi aktarılmış karikatür olarak.Eleştirecek nesi var?Yada çok mu anlaşılır hale getirilmiş?Zaferlerde falan eleştirilecek ne var anlamıyorum.Amacım size saygısızlık değil yanlış anlamayın.

Geri