HOLLANDA/ AMSTERDAM...ve "Amstel Nehri'ne Şiir Bırakmak!" Nusret Karaca

nusretk Çevrimdışı

nusretk

Member
"Gezi Notlarım Arasından Seçkiler"

HOLLANDA/ AMSTERDAM...ve "Amstel Nehri'ne Şiir Bırakmak!"
Nusret Karaca
...
Aachen'den sonra yolumuz Amsterdam.
Sevgili İlter'in kiraladığı bir araba ile
ailece ülkeler arasında ancak sanki şehirler arası yolculuk gibi bizimkisi.
Hafif yağmurlu bir gün...
Öğle saatlerinde şehrin merkezindeyiz.
...
Amsterdam ülkenin batısında, Kuzey Hollanda eyaletinde yer alan bir kanal şehri.
Hollanda'nın başkenti ve ülkenin en yüksek nüfuslu şehri olmasına rağmen Hollanda, hükümetin ve meclisin bulunduğu Lahey'den yönetiliyor.
Tarihi 13.yy'a kadar uzanıyor.180 farklı ülkeden insanın yaşadığı bir kent.
12.yy'da Amstel nehri kıyısındaki yaşayan balıkçıların tuzlu su girişine engel olmak için yaptıkları çalışmalar ve doğal bir liman gibi oluşması kenti bir ticaret merkezi konumuna sokmuş. Sokak modelleri 19.yy'daki halini koruyan kent 160 kanal,400 köprü ve
90 adadan oluşan 219 km düzgün yollara sahip.
Hollanda’nın başkenti Amsterdam, Kuzeyin Venedik’i,Avrupa'nın incisi gibi lakaplarıyla anılıyor.
Adını, ilk kurulduğu zamanlarda Amstel ırmağının üzerine kurulan su bendi (dam) olan Amstelredamme‘dan almış.
2005-2012 yılları arasındaki bir metro inşaatı sırasında arkeologlar kentin tarihi geçmişinin çok daha eskilere dayandığına dair buluntulara rastlamışlar. (M.Ö.2600 gibi.)
Evler dik ve dar.Bunun nedeni ise 17.yy'da malikânelerden kapladıkları alan kadar vergi alınması.
Rembrant Evi Müzesi,Rijksmuseum,Van Gogh Müzesi,Anne Frank Müzesi,
11 KHeineken Experience,
Stedelijk Müzesi,Vondelpark,Madame Tussaud Müzesi görülmesi gereken yerler arasında.
...
Evet! Gezdiğim yerlerle ilgili kısa da olsa notlar almak,bilgiler edinmek ve bunları paylaşmak benim açımdan çok değerli ve anlamlı.
Mümkün olduğu müddetçe bunu
gerçekleştirmeye çalışıyorum.
Şimdilik kısa notlarım arasından bu kadar!
Bu arada gezdiğimiz yerlere şiirler bırakmayı da ihmal etmedim,sevgi ve barış'a dair birkaç dize de olsa!
...
"İnsan herşeyin ölçüsüdür." diyor
Protangoras.
İnsanların birbirlerine sevgiyle yaklaşıp
barış içinde yaşamalarından daha güzel olan ne var ki!
Öyleyse elbette sevgi ve barış'a dair şiirler sözler bırakmak gerekir birbirimize!
Bende öyle yaptım.
"Güzel Şeyler" adlı şiirimdemden bir bölümü salıverdim.Amstel Nehri'nin sularına...
...
Hep sevgiyi yaz bana barışı
Hep barışı
Zeytin dalları çiz defterime
Altına da imza yerine
Beyaz bir kuş resmi yapsana

Nusret Karaca
...
Schrijf mij altijd liefde en vrede
Altijd vrede
Teken olijftakken in mijn notitieboekje
In plaats van handtekening eronder