2010 YGS Tarih Soruları

E Çevrimdışı

eschara

New member
Ynt: 2010 YGS Tarih Soruları

sosyal 15.soruda sıkıntı var gibi geldi bana cevap laiklik demiş bilmiyorum siz ne düşünüyosunuz

M Çevrimdışı

mehmetakay

New member

evet o soru biraz sıkıntılı.cumhuriyetçilik-laiklik. ikiside olabilir.ama ilk andda cumhuriyetçilik gibi görünsede biraz düşünüldüğünde laiklik olduğu çıkıyor

D Çevrimdışı

denizer

New member

çok partili sisteme geçişin laikliğin kötüye kulanılmasını engelleme amacıyla 1945'e kadar geciktiği son derece anlamsız. lakliğin kötüye kullanılmasını engelleme ifadesi ise ayrı bir sorun

T Çevrimdışı

tarihimiz

New member

Katılıyorum bugün kitapçıkta ilk okuduğumda Cumhuriyetçilik olduğundan emindim fakat cevaplar açıklandığında Laiklik denildid..Çelişkili bir soru bence de..Çünkü çok partlilik dönemine halkın bilincine daha çok demokrasi kavramı yerleştirilmek istenmekte ve Cumhuriyet rejimine karşı olanlar da bu dönemde ayaklanma çıkartmıyor mu?

raltar Çevrimdışı

raltar

Super Moderator

Sorunun cevap seçenekleri içerisinde laiklik ilkesi yanında Cumhuriyetçilik ve İnkılapçılık olmamalı idi.Çünkü ders kitaplarında konu ile ilgili olarak birinci deneme döneminin partisi olan Terakkiperver C.F.için '' Cumhuriyet ve yenilikler için tehlike olunca'' ifadesi kullanarak kapatılma gerekçesi yazılmakatadır.
İkinci deneme döneminin siyasi partisi olan Serbest C.F içinde kapatılma gerekçesi '' İnkılaplara karşı olanlar ve Cumhuriyeti istemeyenler partiye egemen olmaya başladılar'' denilmektedir.

Ders kitaplarımızdaki bu bilgilerden anlaşılacağı gibi cevap seçeneklerinden doğru olanı bir tane değil.Öncelik sırası kişisel yoruma bağlıdır. Sonuç olarak soru hatalıdır ve iptal edilmelidir.

A Çevrimdışı

adana

New member

15. Türkiye'de çok partili döneme ilk geçiş denemelerinin başarısız olması üzerine, 1945 yılına kadar çok partili döneme geçiş ertelenmiştir.

Bu ertelemede, aşağıdaki ilkelerden öncelikle hangisinin kötüye kullanılmasını engelleme amacı olduğu savunulabilir?

A) Cumhuriyetçilik B) Laiklik
C) İnkılâpçılık D)Milliyetçilik
E) Halkçılık

Sorunun yanıtı bana göre Laiklik

Çünkü:
1- Gerek Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası (Şeyh Sait İsyanı) gerekse Serbest Cumhuriyet Fırkası öncelikle laiklik ilkesi karşıtlığı gerekçesiyle kapatılmıştır. Soruda da altı çizili olarak belirtilen öncelikle ifadesi, doğrudan laiklik seçeneğine götürmektedir.

2- Çok partili döneme geçme denemelerinin başarısız olması, ertelenmesi; seçeneklerde verilen beş ilkenin beşine de, hatta seçeneklerde yer almayan devletçilik ilkesini de katarsak tümüne, şu veya bu şekilde karşı çıkışlar etkili olmuştur. Bu yönden bakıldığında seçeneklerin hepsi olması gerekir.

Ancak öncelikle ifadesi, öncelikle laiklik seçeneğine götürüyor.

C Çevrimdışı

cgdm

New member

Şeyh Said ayaklanması ve Menemen olaylarına bakılarak laiklik ilkesine ulaşılabileceğini düşünüyorum. Ayaklanmaların sebepleri laik ve demokratik yönetim anlayışının tam yerleşemediğini gösterir. Tabi sorudaki ifadeler ve cumhuriyetçilik ilkesi verilmesi bence de yanlış olmuş.

A Çevrimdışı

aiel

New member

ben de cumhuriyetçilik olması gerektiğini düşünüyorum

zira; şeyh said ve menemen iyanları laikliği kötüye kullanmamamışlardır, laikliğe karşı ortaya çıkmışlardır. ancak terakkiperver fırkanın kapatılmasının veyahut serbest cumhruiyet fırkasının kendisini feshetmesinin temel sebebi partiyi, dolayısıyla halkın iradesini kullanarak yönetime hakim olunmak istenmesidir.

bu konuda öss sorularına baktım ve orada örnekler gördüm.

1983 1988 2004 öss sorularında ve 1981, 1993 (2 soru var) öys de örnekler var
hepsinde de ortak nokta yapılan eylemlerin laiklik karşıtı olması partinin bu amaçla kötüye kullanılmasıdır

M Çevrimdışı

mesnevin

New member

BENİM 8/A SINIFI ÖĞRENCİLERİM BİLE CEVABIN A ŞIKKI OLDUĞUNU SÖYLEDİLER. ÖSYM'NİN DİKKATİNE ::)

A Çevrimdışı

adana

New member

mesnevin ' Alıntı:
BENİM 8/A SINIFI ÖĞRENCİLERİM BİLE CEVABIN A ŞIKKI OLDUĞUNU SÖYLEDİLER. ÖSYM'NİN DİKKATİNE ::)

Öncelikle iletinizi büyük harfler kullanarak yazmış olmanızı eleştiriyorum. Çünkü inretnet ortamında büyük harfler ile yazmak "bağırmak"tır.

Sorunun çözümlemesini, gerekçeler ile birlikte açıklayarak neden A seçeneği olduğunu küçük harfler ile yazarsanız, eksik bilgilerimizi sayenizde tamamlarız.

umuro Çevrimdışı

umuro

Super Moderator

Tarih sorularının en zoru bu soruydu.Çeldiricileri kuvvetli olan ama cevabı doğru bir soru diye düşünüyorum.Ama ben de ilk çözdüğümde A şıkkı demiştim.

A Çevrimdışı

adana

New member
2010 YGS 'de en güzel soru

2010 YGS'de sevdiğim en güzel soru.

14- Atatürk: 'Türkiye halkı, ırki veya dinî ve kültürel yönden birleşmiş, bir diğerine karşı karşılıklı hürmet ve fedakârlık hisleriyle dolu ve kaderi, geleceği ve çıkarları ortak olan toplumdur." demiştir.

Atatürk'ün bu anlatımıyla,

I. kültürel zenginlikleri paylaşan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı.
II. insani değerleri temel alan Atatürk milliyetçiliği,
III. toplumun birlik ve beraberlik ruhuyla bütünleştiği

durumlarından hangilerini kastettiği savunulabilir?

A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D) I ve II E) I,II ve III

C Çevrimdışı

cansevery

New member

15. Türkiye'de çok partili döneme ilk geçiş denemelerinin başarısız olması üzerine, 1945 yılına kadar çok partili döneme geçiş ertelenmiştir.

Bu ertelemede, aşağıdaki ilkelerden öncelikle hangisinin kötüye kullanılmasını engelleme amacı olduğu savunulabilir?

A) Cumhuriyetçilik B) Laiklik
C) İnkılâpçılık D)Milliyetçilik
E) Halkçılık

Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası ve Serbest Cumhuriyet Fırkası Laikliği kötüye nasıl kullanmıştır?
Kötüye kullanmak deyimi: herhangi bir iddia ile yola çıkmışken, ona dair bir suistimalde bulunmayı ifade eder. Soruda öncelikle hangi ilkeyi korumak için dese cevap laiklik ve inkılapçılık olur. Bu iki partinin kurulması tam anlamıyla cumhuriyetin niteliklerinden dolayı gerekli görülmüştür ve halkçılık ilkesiylede ilgilidir. Bu partiler içinde bazı kişiler bundan istifade ederek inkılaplara ve laikliğe karşı cephe almışlardır. inkılapları korumak içinde bu partiler kapatılmış ya da kendini kapatmışlardır. Tek partili rejimin amacı Cumhuriyetçilik ilkesini kötüye kullanarak ortaya çıkacak unsurların inkılapları tehlikeye sokmasını engellemektir.

A Çevrimdışı

ahmet k

New member

bu iki parti siyasi hayata girdiği dönemde laiklik anayasa da bile yer almamıştır.... iyi düşünülmeli

L Çevrimdışı

luos

New member

Arkadaşlar yapmayın lütfen o sorunun cevabı nasıl laiklik olur. Soruya çelişkili demek bile yanlış, cevap açık bir şekilde cumhuriyetçilik.

""""Cumhuriyetçiliğin ve demokrasinin verdiği "fikirlerini özgürce savunabilmek" ve "kendi siyasi partini kurabilmek" haklarını; dini siyasete karıştırmak, kışkırtıcı propagandalar yapmak gibi yanlış şekillerde kullanmaları söz konusu. Zaten siyasi partiler bu yüzden kapatılıyor. Laikliğe gelince, laikliğin kötüye kullanılması diye bir şey söz konusu olamaz. Laiklik, din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması demektir; bu nasıl kötüye kullanılabilir? Orada kötüye kullanılan, örneğin "din"dir, laiklik değil. Laikliği kötüye kullanmak, din ve devlet işlerinden birbirinden bağımsız oluşunu çıkarlarına uydurmaya çalışmak anlamında olabilir ancak. Ki orada değil laikliği kullanarak kötü şeyler elde etmeye çalışmak, tam tersi laikliğe bir karşı çıkış var. Soru bize hangisine karşı bir ihlal, saldırı vardır dese cevap laiklik olurdu. Fakat neyin kötüye kullanıldığını soruyor ki o da cumhuriyetçiliğin bu partilere verdiği özgürce partilerini kurup kendi fikirlerini savunabilmeleri hakkıdır.

Burada yapılan hatanın "kötüye kullanmak" söz öbeğinin yanlış anlamda kullanılmasından kaynaklandığını düşünüyorum. Sanki bir karşı çıkış, ihlal anlamında kullanılmış. Fakat kötüye kullanmanın anlamı bu değildir. Türk Dil Kurumunun sitesinden aldığım anlamını direk aktarıyorum:
1) yetkisini yasalara aykırı yolda kullanmak: Görevlerini kötüye kullandılar. 2) birinin iyi davranışından istenilmeyen yolda yararlanmak.

Yani, ortadaki yetki cumhuriyetçiliğin ve demokrasinin verdiği parti kurmak, fikirlerini savunmak yetkisidir ve bunun kötüye kullanılması da bu yolla cumhuriyetin ilkelerine, yasalarına -özellikle laikliğe- kast edilerek yapılmıştır.""""

Bir de, lütfen duyarlı olalım arkadaşlar biraz. Dershanelerinize, durumun basına yansımasını sağlayabilecek yetkililere vs iletin elinizden geldiği kadar. Yoksa kaynayacak araya her zamanki gibi haksızlığa uğrayanlar haklarını savunmamış olacak. İsteyen arkadaşlar basbakanlik.gov.tr sitesinin insan hakları başkanlığı bölümünden şikayet başvurusu da yapabilir, ben yaptım ama ne kadar çok şikayet giderse o kadar iyi. Çekinmeyin arkadaşlar gayet basit ve sorunsuz bir şey.

C Çevrimdışı

cansevery

New member

luos ' Alıntı:
Arkadaşlar yapmayın lütfen o sorunun cevabı nasıl laiklik olur. Soruya çelişkili demek bile yanlış, cevap açık bir şekilde cumhuriyetçilik.

""""Cumhuriyetçiliğin ve demokrasinin verdiği "fikirlerini özgürce savunabilmek" ve "kendi siyasi partini kurabilmek" haklarını; dini siyasete karıştırmak, kışkırtıcı propagandalar yapmak gibi yanlış şekillerde kullanmaları söz konusu. Zaten siyasi partiler bu yüzden kapatılıyor. Laikliğe gelince, laikliğin kötüye kullanılması diye bir şey söz konusu olamaz. Laiklik, din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması demektir; bu nasıl kötüye kullanılabilir? Orada kötüye kullanılan, örneğin "din"dir, laiklik değil. Laikliği kötüye kullanmak, din ve devlet işlerinden birbirinden bağımsız oluşunu çıkarlarına uydurmaya çalışmak anlamında olabilir ancak. Ki orada değil laikliği kullanarak kötü şeyler elde etmeye çalışmak, tam tersi laikliğe bir karşı çıkış var. Soru bize hangisine karşı bir ihlal, saldırı vardır dese cevap laiklik olurdu. Fakat neyin kötüye kullanıldığını soruyor ki o da cumhuriyetçiliğin bu partilere verdiği özgürce partilerini kurup kendi fikirlerini savunabilmeleri hakkıdır.

Burada yapılan hatanın "kötüye kullanmak" söz öbeğinin yanlış anlamda kullanılmasından kaynaklandığını düşünüyorum. Sanki bir karşı çıkış, ihlal anlamında kullanılmış. Fakat kötüye kullanmanın anlamı bu değildir. Türk Dil Kurumunun sitesinden aldığım anlamını direk aktarıyorum:
1) yetkisini yasalara aykırı yolda kullanmak: Görevlerini kötüye kullandılar. 2) birinin iyi davranışından istenilmeyen yolda yararlanmak.

Yani, ortadaki yetki cumhuriyetçiliğin ve demokrasinin verdiği parti kurmak, fikirlerini savunmak yetkisidir ve bunun kötüye kullanılması da bu yolla cumhuriyetin ilkelerine, yasalarına -özellikle laikliğe- kast edilerek yapılmıştır.""""

Bir de, lütfen duyarlı olalım arkadaşlar biraz. Dershanelerinize, durumun basına yansımasını sağlayabilecek yetkililere vs iletin elinizden geldiği kadar. Yoksa kaynayacak araya her zamanki gibi haksızlığa uğrayanlar haklarını savunmamış olacak. İsteyen arkadaşlar basbakanlik.gov.tr sitesinin insan hakları başkanlığı bölümünden şikayet başvurusu da yapabilir, ben yaptım ama ne kadar çok şikayet giderse o kadar iyi. Çekinmeyin arkadaşlar gayet basit ve sorunsuz bir şey.
Lous Hocam,düşüncelerinize aynen katılıyorum. Soru iptali için gerekli prosedürleri bilen var mı acaba. Birde dersanelerin bu durumu basın yoluyla açıklaması lazım.En azından yanlış düşünüyorsak dahi bu sorunun cevabının niçin B olduğunun açıklamasını öğrenir bir çok öğrenciyide aydınlatmış oluruz. Teşekkür ederim

A Çevrimdışı

adana

New member

Arkadaşlar, belgeye dayandırmadan tartışmayı sürdürmenin mantığını anlayamıyorum.

Ankara İstiklal Mahkemesi 3 Haziran 1925 tarihinde Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasını, “ İrtica niteliğinde yapılan kışkırtmalar ve propagandaların, dini ve dinin kutsal kavramlarını politik isteklerine araç yaptıklarının” kanıtlandığını belirterek kapatmıştır.

Mahkeme kararlarına ister katılın ister katılmayın. Sonuçta mahkemenin fırkayı kapatma nedeni gayet açık. Yukarıdaki gerekçe öncelikle laiklik ilkesiyle ilgili midir değil midir?

Soruda O sırada laiklik var mı ya da yok mu diye de sorulmuyor. Sorulan şey şu: Bu ertelemede, aşağıdaki ilkelerden öncelikle hangisinin kötüye kullanılmasını engelleme amacı olduğu savunulabilir?

C Çevrimdışı

cansevery

New member

ilhan_cemal ' Alıntı:
Arkadaşlar, belgeye dayandırmadan tartışmayı sürdürmenin mantığını anlayamıyorum.

Ankara İstiklal Mahkemesi 3 Haziran 1925 tarihinde Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasını, “ İrtica niteliğinde yapılan kışkırtmalar ve propagandaların, dini ve dinin kutsal kavramlarını politik isteklerine araç yaptıklarının” kanıtlandığını belirterek kapatmıştır.

Mahkeme kararlarına ister katılın ister katılmayın. Sonuçta mahkemenin fırkayı kapatma nedeni gayet açık. Yukarıdaki gerekçe öncelikle laiklik ilkesiyle ilgili midir değil midir?

Soruda O sırada laiklik var mı ya da yok mu diye de sorulmuyor. Sorulan şey şu: Bu ertelemede, aşağıdaki ilkelerden öncelikle hangisinin kötüye kullanılmasını engelleme amacı olduğu savunulabilir?
İlhan Hocam teşekkür ederim. Sanırım burada anlaşki fikir ayrılığının nedeni bu durum Laiklik ilkesinin kötüye kullanılmasını mı engellemek yoksa Cumhuriyetçilik ilkesinin mi kötüye kullanılmasını engellemek. Birde sizin bahsettiğiniz durum “ İrtica niteliğinde yapılan kışkırtmalar ve propagandaların, dini ve dinin kutsal kavramlarını politik isteklerine araç yaptıklarının” laikliğin kötüye kullanıldığını mı gösterir yoksa dini duyguların mı?
AyrıcaŞöyle bir soruda cevabımız ne olurdu?
Laikliği korumak ve inkılâpların yerleşmesini sağlamak için çok partili rejim denemelerinden bir süreliğine vazgeçilmiştir.
Ya da: Bu erteleme, aşağıdaki ilkelerden öncelikle hangisinin tam anlamıyla kullanılmasını geciktirmiştir?

L Çevrimdışı

luos

New member

Bakın tam olarak anlaşamıyoruz. Bilgiyle ilgili kısmında sorun yok çünkü zaten gayet açık o partilerin kapatılma nedenlerinin öncelikle laiklik ile ilgili olduğu. Fakat lütfen şuna yöneltin dikkatinizi: bize sorulan "kötüye kullanılan".

Cevap laiklik olursa bu demek olur ki, laiklik kötüye kullanılmış. Lütfen biri bana açıklayabilir mi laiklik nasıl kötüye kullanılır? Laikliği kötüye kullanmak mesela şöyle olur; Din ve devlet işlerinin birbirinden bağımsız oluşunu fırsat bilip siyasette ülkenin dini yapısına uymayacak kararlar alınması... Bu bile saçma, çünkü laiklik bir yetki vs değildir kötüye kullanılsın; tam tersi yetkiyi kısıtlama, iki yetkiyi birbirinden ayırmadır. O adamlar din ve devlet işlerinin tekrar birleştirilmesini savunuyor bir kere, nasıl birbirinden ayrı olmasını çıkarları için kullanmaya çalışıyorlar olabilirler?? Yani öncelikle neyin ihlali ya da öncelikle ne ile ilgili falan demiyor, öyle olsa cevap laiklik olurdu ki çoğu öğrenci gidip cumhuriyetçiliği işaretlemezdi böyle kolay bir soruda. Herkes biliyor orada en çok laikliğe kasıt olduğunu.

Orada altı çizili bir "öncelikle" ifadesine bile gerek yok dikkatli bakılırsa, soru sadece kötüye kullanılan hangisidir diye sorsaydı da cevap cumhuriyetçilik olurdu. Yönetim biçimi bu vekillere bir hak veriyor; kur partini, savun düşünceni... Bunun önünü açıyor. Fakat o adamlar gibip bunu cumhuriyetin ilkelerine ters düşecek şekilde kötüye kullanıyor...

Geri