Arkadaşlar yapmayın lütfen o sorunun cevabı nasıl laiklik olur. Soruya çelişkili demek bile yanlış, cevap açık bir şekilde cumhuriyetçilik.
""""Cumhuriyetçiliğin ve demokrasinin verdiği "fikirlerini özgürce savunabilmek" ve "kendi siyasi partini kurabilmek" haklarını; dini siyasete karıştırmak, kışkırtıcı propagandalar yapmak gibi yanlış şekillerde kullanmaları söz konusu. Zaten siyasi partiler bu yüzden kapatılıyor. Laikliğe gelince, laikliğin kötüye kullanılması diye bir şey söz konusu olamaz. Laiklik, din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması demektir; bu nasıl kötüye kullanılabilir? Orada kötüye kullanılan, örneğin "din"dir, laiklik değil. Laikliği kötüye kullanmak, din ve devlet işlerinden birbirinden bağımsız oluşunu çıkarlarına uydurmaya çalışmak anlamında olabilir ancak. Ki orada değil laikliği kullanarak kötü şeyler elde etmeye çalışmak, tam tersi laikliğe bir karşı çıkış var. Soru bize hangisine karşı bir ihlal, saldırı vardır dese cevap laiklik olurdu. Fakat neyin kötüye kullanıldığını soruyor ki o da cumhuriyetçiliğin bu partilere verdiği özgürce partilerini kurup kendi fikirlerini savunabilmeleri hakkıdır.
Burada yapılan hatanın "kötüye kullanmak" söz öbeğinin yanlış anlamda kullanılmasından kaynaklandığını düşünüyorum. Sanki bir karşı çıkış, ihlal anlamında kullanılmış. Fakat kötüye kullanmanın anlamı bu değildir. Türk Dil Kurumunun sitesinden aldığım anlamını direk aktarıyorum:
1) yetkisini yasalara aykırı yolda kullanmak: Görevlerini kötüye kullandılar. 2) birinin iyi davranışından istenilmeyen yolda yararlanmak.
Yani, ortadaki yetki cumhuriyetçiliğin ve demokrasinin verdiği parti kurmak, fikirlerini savunmak yetkisidir ve bunun kötüye kullanılması da bu yolla cumhuriyetin ilkelerine, yasalarına -özellikle laikliğe- kast edilerek yapılmıştır.""""
Bir de, lütfen duyarlı olalım arkadaşlar biraz. Dershanelerinize, durumun basına yansımasını sağlayabilecek yetkililere vs iletin elinizden geldiği kadar. Yoksa kaynayacak araya her zamanki gibi haksızlığa uğrayanlar haklarını savunmamış olacak. İsteyen arkadaşlar basbakanlik.gov.tr sitesinin insan hakları başkanlığı bölümünden şikayet başvurusu da yapabilir, ben yaptım ama ne kadar çok şikayet giderse o kadar iyi. Çekinmeyin arkadaşlar gayet basit ve sorunsuz bir şey.