Öncelikle Sürgün adlı arkadaşımıza böyle bir anket düzenlediği ve bize fikir jimnastiği yaptırdığı için teşekkür ederim.Önemli ve irdelenenmesi gereken bir konu çünkü...
Ben oy kullanmadım.Bundan 7-8 yıl önce sorulsaydı bana bu soru direkt olarak vatan hainidir derdim.Lise ve üniversite yıllarımda Vahdettin'den nefret ettim çünkü.Hatta öğretmenliğimin ilk yıllarımda bile...Ama zamanla insan olgunlaştıkça olaylara farklı açılardan bakıyor,daha esnek düşünüyor.Daha çok okuyor,araştırıyor,daha da bilinçleniyor...
VI.Mehmet Vahdettin bir padişah olarak elbette vatanını ve tebaasını sevmiştir.Vatan ve millet sevgisinin olmadığını düşünmüyorum.Ama o kadar zor bir dönemde tahta çıktı ki,I.Dünya Savaşı bitmiş,Osmanlı'yı savaşa sokanlar,ülkeyi terketmiş,sonuçlarıyla uğraşmak Vahdettin'e kalmış...Ve padişah olarak Vahdettin,ülkeyi bu durumdan kurtaracak dirayette,güçte,azimde,basirette bir padişah değil...Karekter var,karekter var....Ülkenin başına gelenleri kabullenmiş...İtilaf Devletleri'ne karşı çıkılırsa,onların daha fena davranacaklarını düşünüyor.Yani bir ulusun kaderini,düşmanın insafına terketmiş....Bana göre aciz bir tutum sergiliyor..Damat Ferit'in çok etkisinde kalıyor...Eğer acizlik,elinden iş gelmemek vatan hainliğiyse vatan hainidir...
Ama bana göre asıl vatan haini Vahdettin'den çok İngiliz Muhipleri yani Dostları derneği üyesi Damat Ferit'tir.Sırf İngilizler istiyor,Anadolu'ya milli mücadeleye kaçırılmasın diye 90 bin sandık mermiyi Haliç'ten denize döktürmüştür.Anadolu'daki Kongreleri engellemeye çalışmış,T.B.M.M.'ne karşı ayaklanmalar çıkarttırmış,Atatürk'ün idam fermanını imzalamıştır.