"KIVILCIM OLARAK GİDİN,ATEŞ OLARAK DÖNÜN" Nusret Karaca(Araştırma ve Derlemeleri)

nusretk Çevrimdışı

nusretk

Member
"KIVILCIM OLARAK GİDİN,ATEŞ OLARAK DÖNÜN"
Nusret Karaca
(Tarih Araştırmaları/Derlemeleri)


MAHMUT SADİ IRMAK ANILARI'NDAN...

1904 Seydisehir doğumlu Mahmut Sadi Irmak.Tıp Doktoru,Bilim İnsanı ve Eski Başbakanlardan.Ecevit/Erbakan CHP-MSP 1974 koalisyonu sonrası Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'ün de devreye girmesiyle oluşan TEKNOKRATLAR HÜKÜMETİ'nin başında yer almasına rağmen Meclis te ilk turdaki oylamada sonuç güvensizlik çıkınca bu görevi kısa süren Mahmut Sadi Irmak 1990 yılında İstanbul'da vefat etmiştir.
İşte o Mahmut Sadi Irmak'tan bir anı

“Yıl 1923... İstanbul Üniversitesi’nde öğrenci olduğum sıralar. Okul duvarlarında bir ilan görüyorum. “Avrupa’ya talebe yollanacaktır. “Allah Allah” diyorum, ülke yıkık dökük yıl 1923... Avrupa’ya talebe! Lüks gelen bir şey, ama bir şansımı denemek istedim. 150 kişi içerisinden 11 kişi seçilmişiz. Benim ismimin yanına Atatürk “Berlin Üniversite’sine gitsin” diye yazmış. Zaman geldi. Sirkeci Garı’ndayım, ama kafam öyle karışık ki gitsem mi, kalsam mı orada ben unutulur muyum, para yollarlar mı, gurbet ellerde ne yaparım? Bir an gitmemeye karar verdim, döndüm. O sırada bir müvezzi ismimi çağırdı:
“Mahmut Sadi, Mahmut Sadi bir telgrafın var.”
Telgrafı açtım aynen şunlar yazıyordu;
“Sizleri bir kıvılcım olarak gönderiyorum; alevler olarak geri dönmelisiniz.”

“Var mı böyle bir şey? 11 öğrenci nerede, ne zaman, ne düşünebileceğini hesap edebilen bir lider, dünya lideri olmasın da ne olsun! Yıl 1923, biz evimizde bir çocuğun huyunu değiştiremiyoruz, bir huyunu. Tüm ülkenin huyu değişiyor. Bununla uğraşan bir insan, yolladığı 11 öğrencinin nerede, ne zaman, ne düşünebileceğini hissedebiliyor.

Gel de gitme, git de orada çalışma, dön de ülken için canını verme!"

TEKNOKRASİ
Devlet yönetiminde ve ekonomide son sözün, seçimle yönetime gelen siyasacılarda değil devletin üst düzey yöneticileriyle iş adamlarında ve ekonomi uzmanlarında olmasına dayanan siyasal düzen.

TEKNOKRASİ (Uygulayımcıerki)
Bütün karar verme süreçlerinin teknik uzmanların ellerinde olduğu bir yönetim şekli

Teknokrat hükümeti; Yönetimle ilgili tüm kararların teknik konularda uzmanlaşmış kişiler tarafından alındığı yönetim şeklidir.

TEKNOKRAT
Yönetimde ve ekonomide uzmanlığı nedeniyle devlet yönetiminde söz sahibi bulunan, uzmanlığı kuramdan çok tekniğe, uygulamaya dayanan, ekonomik ve yönetimsel düzeneklerin işletiminde insan öğesini her zaman yeterince göz önünde bulundurmayan üst düzey devlet görevlisi.
......
(*)Eğitim Enstitüsü anektodları(Mahmut Sadi Irmak Anıları),
Tarih Sohbetleri,Arşivimdeki gazete kupürleri,Eyüp Lisesi Lise Tarih dersleri anektodları,Biyografi,Sözlük.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst