Pontus İddiaları ve Gerçeği Kısa Özeti

ilteriş Çevrimdışı

ilteriş

Kağan
Yönetici
Pontus İddiaları ve Gerçeği

+ Pontus, eski Grek ve Latin kaynaklannda Doğu Karadeniz'e verilen bir isimdir.
+ Karadeniz kıyılarına ilk olarak Fenikeliler, daha sonra da İon ve Grek kolonileri hakim olmuşlardır.
+ Bölgeye Pontus Euxinos (Pontus (deniz) Euxinos (karanlık)) denilmiştir.
+ İran uygarlıklarından Medler, MÖ 520'te bölgeyi Pont Satraplığı olarak hakimiyetlerine aldılar.
+ Karadeniz kıyılarında kurulan ilk devlet, Pontus Krallığı MÖ 298'de I. Mithridates tarafından kurulmuş ve MÖ 63'te Romalılarca yıkılmıştır.
+ Dördüncü Haçlı Seferi sırasında Haçlılar, İstanbul'u işgal edince buradan kaçarak Trabzon'a gelen Aleksi Komnen Trabzon Devleti'ni 1204'de kurdu. Bu devlet, 1461'de Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı topraklarına katıldı.
+ Bölgede yaşayan Ortodokslar, Osmanlı Devleti'nde hoşgörü ve millet anlayışı içinde her türlü haklara sahip olarak yaşamaya devam ettiler. Bu halkın konuştuğu dil hiçbir zaman Yunanca olmadı. 1300 yıllarında bölgeye gelen Latin gezginler burada konuşulan dilin farklılığını anlatmak için Trabzon dili veya Trabzon Yunancası ifadesini kullanmışlardır. Bu yönüyle de Trabzon devletini bir Rum devleti saymak tarihsel gerçeklerle bağdaşmaz.
+ Bu devletin, tarihteki Pontus devleti ile hiçbir bağı yoktur. (Pont Krallığı ile 1204'te kurulan Trabzon Devleti'nin hiçbir bağı yoktur.)
+ Yunanistan, 20. yüzyılın başlarında, bu iki devlet arasında bağ kurarak bu toprakların Yunanistan'a ait olduğunu iddia etmeye başlamıştır.

Doğu Karadeniz Bölgesi’nin nüfus yapısı nasıl oluşmuştur?

Trabzon 1080 yılından itibaren Kıpçak Türkleri’nin ve daha sonra ise Moğolların baskısından kaçarak buraya gelen Türkmenlerin sayesinde büyük ölçüde Türkleşti.
Fatih, Karamanoğulları halkının bir kısmını bölgeye yerleştirdi. İran üzerinden Anadolu'ya giren Türkmenlerin büyük çoğunluğu da bölgeye gelince Türk nüfus Ortodoks nüfusa göre çoğunluk oldu.
 
Geri
Üst