Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Mustafa Kemal’in Fikri Gelişiminde Etkili Olan Dört Şehir Özet Tablosu
Osmanlı Devleti’nin çok uluslu yapısında değişik ırka ve dine mensup Osmanlı halklarının yaşadığı bir şehirdir. Bir liman şehri olan Selanik, Avrupa ve İstanbul’u birbirine bağlayan demir yollarına sahipti. Şehrin bu özelliği, Avrupa’da meydana gelen yeniliklerin ve olayların takip edilmesini kolaylaştırıyordu. Selanik’in kültürel hayatına hareketlilik katan bu özellik, siyasi olarak bölgeyi zor durumda bırakıyordu. Örneğin Fransız İhtilâli ile ortaya çıkan milliyetçilik düşüncesi, farklı etnik grupların bir arada yaşadığı bölge üzerinde yıkıcı etkilere neden oldu. Mustafa Kemal’in doğduğu topraklarda yüzyıllarca beraber yaşayan Sırp, Bulgar ve Makedonlar Osmanlı Devleti’nden bağımsızlık istiyorlardı.
2
Manastır
Osmanlı Devleti’nin Batıya açılan önemli şehirlerinden biri olan Manastır, çok kültürlü yapıya da sahiptir. 3. Ordunun da merkezi olması nedeniyle şehir gelişmiş ve birçok eğitim kurumu açılmıştır. Manastır şehrinin bulunduğu Makedonya bölgesinin diğer bir özelliği de Sultan II. Abdülhamit’e karşı Meşrutiyet taraftarlarının yoğun olarak yaşadıkları bir yer olmasıdır. Mustafa Kemal’in Manastır Askeri İdadisi’ndeki bazı öğretmenleri de Meşrutiyet yanlısı fikirlerden etkilenmiş İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne üye subaylardı. Bu durum, ordu ve memleket meselelerinin Manastır Askeri İdadisi’nde konuşulmasına neden oluyordu. Mustafa Kemal, bu sayede memlekete meselelerini öğrenme imkânı bulmuştur.
3
İstanbul
İstanbul, Osmanlı Devleti’nin başkenti olmasının yanında devletin batıya açılan yüzüydü. Batıdan gelen yeniliklerin ilk görüldüğü yerlerden biriydi. Bir taraftan geleneksel Türk mahallelerinin olduğu diğer yandan da gayrimüslimlerin yoğun olarak yaşadığı İstanbul’un farklı yaşam tarzlarını bünyesinde barındıran bir yapısı vardı. Kültürel yaşamın da hareketli olduğu İstanbul aynı zamanda muhalif düşüncelerin de merkezi konumunda olan bir şehirdi.
4
Sofya
1913 yılında Sofya Ateşemiliterliği’ne atanan Mustafa Kemal, Bulgaristan Türklerinin morallerini güçlendirmek, onların Osmanlı Devleti’ne bağlılıklarını daha da arttırmaya çalışmıştır.