Menemen Olayı Soru - Cevap Çalışma Kağıdı

ilteriş Çevrimdışı

ilteriş

Kağan
Yönetici
Menemen Olayı
3.Menemen Olayı Hakkında Bilgi Veriniz?

23 Aralık 1930’da Derviş Mehmet adında biri halkı arkasına alarak’’Din elden gidiyor’’diye ayaklanır. Yedek subay Kubilay ayaklanmayı önlemeye çalışınca öldürülür. Ordu kasabayı kuşatarak ayaklanmayı bastırır. Suçlular istiklal mahkemeleri tarafından yargılanır.

4.Atatürk, Kendi Döneminde Bir Daha Niçin Çok Partili Döneme Geçiş Denemesi Yapmamıştır?

Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’nın Kurulması, Şeyh Sait Ayaklanması
ile sonuçlanmıştı. Serbest Cumhuriyet Fırkası, Atatürk’ün buyruğu ile kurulduğu halde gericilere Menemen Olayı’nı çıkarma cesaretini verdi. Atatürk, bu iki denemenin olumsuz sonuç verdiğini, din adına cinayetler işlendiğini görünce, demokrasi ortamının henüz oluşmadığını anladı.
Bir süre sonra II. Dünya Savaşı tehlikesinin belirmesi üzerine, Atatürk’ün sağlığında, çok partili sisteme geçme denemeleri artık yapılmadı.

***Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası ile Serbest Cumhuriyet Fırkası LAİK YÖNETİMİ yıkabilir düşüncesiyle kapatılmıştır. Bir daha çok partili deneme bu dönemde yapılmamıştır.



5.Türkiye’de Çok Partili Hayata Geçiş Nasıl Oldu?

II. Dünya Savaşı’nı kazanan devletler çoğunlukla demokrasi ile idare edilen devletlerdi. Türkiye’nin bu devletlerarasındaki yerini alabilmesi ve BM teşkilatında söz sahibi olabilmesi için bir an önce çok partili hayata geçmesi gerekiyordu. Bundan dolayı İsmet Paşa ikinci partinin kurulmasına izin vermiştir. Cumhuriyet Halk Partisi’nden ayrılan; Celal Bayar, Adnan Menderes; Fuat Köprülü ve Refik Koraltan Demokrat Partiyi kurdular. Böylece 1946 yılında Türkiye’de çok partili hayata geçilmiştir.
 
Geri
Üst