1. İslamiyet Öncesi Dünyanın Genel Durumu
İslamiyetin meydana getirdiği değişimi anlayabilmek için, İslamiyetten önceki dünyanın genel durumunu bilinmelidir.
a. Avrupa
+ Kavimler Göçü'nün etkisiyle Avrupa'ya yayılan barbar kavimler Avrupa'yı istila etmiş, büyük karışıklıklara sebep olmuşlardı. Avrupa harabe haldeydi.
+ Avrupa'da Kavimler Göçü sonrası, krallıklar güçlerini kaybedince soylular güç kazanmaya başladı. Bunun sonucunda tüm Ortaçağ boyunca Avrupa'da etkili olacak olan siyasi yönetim biçimi "Feodalite" (derebeylik) ortaya çıktı.
+ Toplumsal eşitsizlik üzerine kurulan bu düzen içinde halk, farklı toplumsal sınıflara ayrılmıştır. 1.Soylular (Senyorler) 2. Rahipler 3. Burjuvalar 4. Köylüler a. Özgür Köylüler b. Serfler (Köle Köylüler)
+ Orta çağ boyunca Avrupa'da zenginlik kaynağı topraktı. Bu nedenle geri, kapalı bir ekonomik yapı görülur. Bu dönemde, Avrupa'nın temel düşünce yapısma skolastik düşünce denir. Skolastik düşünce Hristiyanlık dininin esasları ile Aristo'nun görüşlerinin kaynaştırılmasıyla oluşmuş, dogmatik, bilim ve deneyi reddeden bir düşünce yapısıdır.
b. Afrika
+ MÖ 6.ve 7. yüzyıllarda Afrika kıtasının tamamı bilinmiyordu. Kuzey Afrika kıyılarıyla, Doğu Afrika kıyıları bilinmekteydi. İslamiyet'in doğuşu sırasında Kuzey Afrika, Bizans'a bağlı ve Hıristiyanlığın etkisi altında bulunmaktaydı. Habeşistan'da Aksum Devleti bulunmaktaydı.
+ Aksum Devleti, önceleri putperestti. İmparator Ezana döneminde hiristiyanlığı kabul etmişlerdir. İslamiyet'in ilk yıllarında bir grup Müslüman, Mekkelilerin baskısı üzerine Habeşistan'a göç etmiştir.
İslamiyetin Doğuşu Sırasında Asya konu anlatımı için tıklayınız.