Gezi Notlarımdan Kısaca SAKIZ(Chios-Χίος) ADASINA YOLCULUK...VE..."Tarihin Derinliklerine Şiir Bırakmak!" Nusret Karaca

nusretk Çevrimdışı

nusretk

Member
TARİH KUCAK AÇINCA
Gezi Notlarımdan Kısaca
...
SAKIZ(Chios-Χίος) ADASINA YOLCULUK...VE...
"Tarihin Derinliklerine Şiir Bırakmak!"
Nusret Karaca

15 Ağustos 2024 Perşembe
Yolumuz Çeşme Limanı çıkışla Sakız Adası.
Zaman kısıtlı.
Önce sokak araları,sonra tarihin derinliklerine kısa bir yolculuk,ardından kıyı şeridinde yürüyüş, plajda dalgalarla kucaklaşma.
Arada ada hakkında bilgiler toplama. (×).
...
Yunanistan'ın Ege Denizindeki adalarından biridir Sakız Adası."Hora" diye de bilinir.
Sakız ağaçları ve dünyaca ünlü damla sakızı ile ünlüdür.
...
Yapılan bazı kazılar ada'da yaşamın M.Ö.6.000 yıllarına dayandığını gösterir.
Büyük İskender tarafından işgali sonucu Helenistik etki altına giren Sakız Adası, M.Ö 2.Yüzyıl'dan itibaren Roma İmparatorluğu’nun müttefiki olur ve bu ilişki Bizans dönemine kadar devam eder.
Sakız Adası 9. yüzyılda Bizans İmparatorluğu’nun hakimiyetine girer.
14.Yüzyıl'da Cenovalılara ait bir Maona olarak(*) Vinconza Giustiani ailesi tarafından yönetilir Sakız adası.
(İltizam sistemi**)
...
Fatih Sultan Mehmet Cenovalıları vergi karşılığı korur.
Kanuni Sultan Süleyman'ın son zamanlarında Kaptan-ı Derya Piyale Paşa tarafından fethedilir ve Osmanlı topraklarına katılır.

Damla Sakızı ilk olarak 10.Yüzyıl'da Avrupalı gezginler tarafından dünya'ya tanıtılır.

14.Yüzyıl'da da Cenovalılar adaya hakim olduktan sonra sakız üretimini kontrol altına alırlar.
Rodos Adası ve Malta Adası’nın fethinden sonra Osmanlı İmparatorluğu 1566 yılında Sakız Adası’nı himayesi altına alınca. Damla sakızı ve ipek böceği üretiminde söz sahibi olan Sakız halkına büyük imtiyazlar tanır.

Ada Mora Savaşları sonunda (1684-1699) Venediklilerin eline geçer.(1684) 1913 yılında Londra Antlaşması ile Yunanistan'a ait olur.
1916 yılında Türkiye'ye yakın olması nedeniyle İngilizler tarafından işgal edilir.
1918-1922 savaşları sonunda Nüfus Mübadelesinden etkilenir.
1948'de içinde Kadın ve çocukların bulunduğu toplama kampı olarak kullanılır.
(Askeri kışlalarda barındırılan kadın siyasi tutuklular -komünistler veya gerilla akrabaları ve çocukları için)

Orta Çağ'dan kalma evleri,UNESCO Dünya Mirası olarak listelenen Nea Moni Manastırı,Osmanlı Hamamı ve Sakız Kalesi Ada''nın önemli tarihi eserleri arasında yer alır.
Ada'da bir de arkeoloji müzesi bulunmakta.
...
Evet!
Bu kısa gezide uğradığımız Osmanlı Hamamı Müzesi ziyaretçi defterine bir söz ve bir şiir bırakmadan ayrılmak olmazdı ada'dan....
Ben de öyle yaptım.

"Tarihin derinliklerine yolculuk..."sözü ile barış dizeleri bırakıverdim.

Hep sevgiyi yaz bana
Hep barışı
Zeytin dalları çiz defterime
Altına da
İmza yerine
Beyaz bir kuş resmi yapsana
Nusret Karaca
....
(*) MAONA
Orta Çağ şehir devletlerinde İltizam vergisinden satın alınan hisselerin paylarını işletmeye yönelik yatırımcı ortaklığı.
(**) İLTİZAM:Gelirlerin bir bedel karşılığı kişilere devredilerek toplanması
(Osmanlı Devletinde bu vergileri toplayanlara Mültezim adı verilirdi.)
...
(×) Sakız Adası Rehberi
Sakız Adası Tarihi20240815_095543.jpgFB_IMG_8466685715911507518.jpg

Son düzenleme:
Geri